LIFTEN
=( AD-HOC-CARPOOLING )=
IN
NEDERLAND


Per Anhalter fahren in die Niederlande.
Gute reise!

Autostop aux Pays Bas.
Bon voyage!
Autostop w Holandi.
Dobre podroze!
 
 
 
Inhoud
Inleiding 
Liftplaatsenoverzicht per stad
 

Almelo * Amersfoort * Amsterdam * Apeldoorn * Arnhem * Assen * Breda * Delft * Den Haag * Deventer * Eindhoven * Enschede * Geleen * Gouda * Groningen * Haarlem * Heerlen * Helmond * Hengelo * 's-Hertogenbosch * Hilversum * Hoogeveen * Hoorn * Landgraaf * Leeuwarden * Leiden * Lelystad * Maastricht * Meppel * Nijmegen * Oldenzaal * Roermond * Rotterdam * Sneek * Texel * Utrecht * Venlo * Wageningen * Weert * Zaandam * Zaltbommel * Zoetermeer * Zutphen * Zwolle

Links
Met dank aan
Over de auteur
 
PDF-documenten
"Liften in Nederland" PDF "Overzicht goede liftplekken" PDF "42 kant-en-klare liftborden" PDF


MP3-bestanden

"Interview Radio 1"  in "Weg met BNN"op 19 november 2007, 20:40


Frank's hitchhiking trips

hitchhike, hitch-hike, autostop, trampen, meerijden, rijden, weg, route, rideshare, autdelen, carpool, carpoolen, carpooling, kosten, besparen, milieu vereer, vervoer, liften, lift, liftbord, lifter, liftplaatsen, lifttips, tips, reizen, duim, thumb, thumbing, reis,

Inleiding

Ad-hoc carpooling
Ad-hoc carpooling is meerijden met automobilisten op ad-hoc basis. Dat wil zeggen dat de ad-hoc carpooler en de chauffeur elkaar nog niet kennen op het moment dat samen wordt gereisd. De ad-hoc carpooler en de chauffeur ontmoeten elkaar op het moment dat beiden onderweg zijn van A naar B.

Liften
Het meest bekende voorbeeld van ad-hoc carpooling is liften. Een kenmerk van liften is, althans in Westerse landen, dat deze vorm van ad-hoc carpooling voor de lifter kostenloos is. Bij andere vormen van ad-hoc carpooling kan een systeem van kostendeling tussen chauffeur en ad-hoc carpooler worden ontwikkeld. Omdat deze ontwikkeling ten hoogste nog in kinderschoenen staat, richt deze pagina zich verder op de gratis vorm van ad-hoc carpooling, het liften.


             

Carpooling en rideshare
Het belangrijkste verschil tussen ad-hoc carpooling en liften enerzijds en carpooling en rideshare anderzijds is dat bij carpooling en rideshare ruimschoots voor aanvang van de rit afspraken worden gemaakt tussen de chauffeur en één of meerdere carpoolers. Carpooling richt zich meer op woon-werkverkeer en andere regelmatig terugkerende verplaatsingen. Bij rideshare gaat het veelal om lange afstanden.

Liften in Nederland
Liftend reizen is niet moeilijk. Men moet als lifter alleen niet bang zijn om anderen aan te spreken en te vragen om de gunst mee te mogen rijden. Men moet ook in het oog houden dat liften momenteel geen algemeen gebruikelijke manier van reizen is. Dat betekent dus dat chauffeurs en medewerkers van pompstations momenteel niet meer gewend zijn aan lifters als veelvuldig deelnemer aan het verkeer. Nogmaals, liftend reizen is helemaal niet moeilijk. Waar een wil is, is een weg!

Makkelijk
Het makkelijkst is liften over wat grotere afstanden, meestal over snelwegen. Men moet twee stappen nemen: de eerste is het beginpunt (vaak een stad) liftend verlaten en de snelweg op komen. De tweede is onderweg, zo nodig, volgende ritten richting het doel vinden op tankstations gelegen aan de snelweg. Voor de eerste stap is vaak de duim of een liftbord een methode om op weg te komen vanaf een goede liftplek. Op tankstations is beleefd vragen om een lift het meest effectief. Met name op drukke momenten loont het op het tankstation ook de moeite rustig langs de auto’s te wandelen en op de kentekenplaat de plaatsnaam van de autodealer af te lezen. Dit kan een indicatie geven van de bestemming van de automobilist. Een goed beginpunt om te liften aan de rand van steden kan met het openbaar vervoer worden bereikt. Soms is een kwartier lopen noodzakelijk, overigens ook erg gezond. Niet langs alle snelwegen zijn tankstations, maar meestal is er in ieder stuk van 25 kilometer één. Vaak kunnen snelwegopritten ook handig zijn.

Lastig
Liften binnen stedelijke gebieden kan lastig zijn. Daar kan dan gebruik worden gemaakt van het openbaar vervoer, dat binnen stedelijke gebieden goed ontwikkeld is. De korte afstanden brengen relatief lage kosten met zich mee.

Groep
Liften is het meest efficiënt voor een man of vrouw alleen. Ook twee personen kunnen vlot liftend reizen.

Veiligheid
Liften is in Nederland een veilige manier van reizen. Meldingen van onveilige situaties voor bijrijders of chauffeurs zijn uiterst schaars. Het is belangrijk om goed op gevoel en intuïtie af te gaan. Als een chauffeur bereid is lifters mee te nemen, is een lifter nog niet verplicht de rit aan te nemen.


Kaart
Neem altijd een goede wegenkaart mee met daarop alle tankstations langs snelwegen. Als er ook spoorlijnen op staan is dit handig, want dan heb je een goed beeld van waar indien nodig verder met de trein kan worden gereisd.

Liftbord
Om een stad uit te liften is een liftbord vaak een handig hulpmiddel. Vaak is het effectief om de naam van de eerstvolgende stad op de route te tonen, vooral als er een snelwegtankstation tussen ligt. Soms is een verder gelegen bestemming ook goed. Er zijn echter altijd meer chauffeurs te vinden die niet zo ver rijden, maar je wel een stuk in de juiste richting mee willen laten rijden. Maak hier dan ook gebruik van. Klik hier voor 42 kant-en-klare liftborden voor heel Nederland.

Ervaring opbouwen
De eerste keer liftend het land door is net zoiets als de eerste keer met het openbaar vervoer een lange reis maken. Als liften moeilijk lijkt, komt dat vaak in de eerste plaats door weinig ervaring. Alles is echter te leren. Wie wist er de eerste keer wat de handigste manier is om met het openbaar vervoer van de Herengracht in Amsterdam naar de Markt in Venlo te komen per openbaar vervoer? Bij liften is dat niet anders. Integendeel. De beginnende lifter moet soms veel leren: Waar kan ik goed liften? Waar kan ik onderweg een volgende rit zoeken? Is het nodig om chauffeurs aan te spreken, hoe doe ik dat en waar, en hoe overwin ik mijn onzekerheid? Door weinig ervaring heeft de beginnende lifter nog niet veel gevoel bij wat hij doet. Gaat het wel goed? Kom ik er wel? Het kan geen kwaad om eerst een jaar te oefenen. Is het dan nog steeds zo moeilijk? Waarschijnlijk niet, en weet je eenmaal hoe het werkt, dan heb je er nog jaren plezier van!


Gespreksonderwerpen
Het is vaak wenselijk om een licht gesprek met de chauffeur te voeren. Probeer daarbij conflicten te voorkomen, omdat je je er ongemakkelijk bij kan voelen. Het is daarom aan te raden om begrip te hebben voor de ideeën en meningen van chauffeurs, ook al ben je het hier wellicht niet mee eens. Voor zwijgzame of al te gevoelige personen is liften wellicht niet zo’n prettige manier van reizen. Deel reiservaringen en praat over algemene onderwerpen. Ook als lifter en chauffeur geen grote praters zijn is een kort gesprekje aan het begin van een rit verstandig om onderling vertrouwen op te bouwen.

Goede liftplekken
Goede liftplekken aan de rand van steden zijn meestal te vinden bij de snelweg of bij de grote uitvalswegen. Het kunnen snelwegopritten, bushaltes, parkeerstroken of tankstations zijn. Ook bij stoplichten kan soms goed gelift worden, door de wachtende chauffeurs aan te spreken en om een lift te vragen. Vaak is een korte lift al heel handig om op een volgend goed punt te komen.


Liftplaats Groningen

Onderweg overstappen
Op snelwegen stap je het best over op tankstations. Als een chauffeur een bepaalde stad in rijdt is het vaak verstandig om op het laatste tankstation vóór deze stad uit te stappen. Op het tankstation kun je om een rit vragen in de juiste richting. Sommige opritten kunnen ook geschikt zijn om een volgende rit te zoeken.

Liftplekkenoverzicht
Een van de mooiste onderdelen van deze pagina is het onderstaande liftplekkenoverzicht. Voor de meeste steden in Nederland is aangegeven waar goede liftplekken te vinden zijn, en hoe deze te bereiken zijn met het openbaar vervoer (dichtstbijzijnde halte) en vervolgens te voet. Hier kun je dus goed bepalen waar je kan starten. Sommige van deze liftplekken kunnen ook makkelijk gebruikt worden om onderweg over te stappen. Momenteel is het liftplekkenoverzicht alleen nog in het Engels uitgewerkt!

  back to top

Liftplekkenoverzicht

Momenteel is het liftplekkenoverzicht alleen in het Engels beschikbaar. Per stad is een overzicht weergegeven van bekende liftplekken. Dit overzicht is zeker niet compleet, en suggesties zijn van harte welkom.

In de tabel staat de volgende informatie. In kolommen 1 en 2 staan de richting en steden die in die richting liggen. Staat een stad tussen haakjes, dan is de hoeveelheid verkeer naar die stad meestal niet zo groot. In de derde kolom staat waar de liftplek is en de 4e kolom geeft weer hoe je hier kan komen met behulp van trein, bus, tram, of te voet vanaf het centraal station van die stad. Het type liftplek staat in de 5e kolom en de 6e kolom geeft een link naar een gedetailleerde kaart van de plek.

Klik hier om dit complete overzicht als PDF document te openen.

Almelo
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. W/S/E
Good good
(Utrecht), (Arnhem)
N35 (Henriëtte Roland Holstlaan) x Weezebeeksingel
Bus 21/22/28/92 stop “Frederik van Eedenstraat”
Bus stop
2. W/S/E
Good good
Utrecht, Arnhem
N35 (Henriëtte Roland Holstlaan)
Bus 21/22/28 stop “Frederik van Eedenstraat”, 900 m SW Henriëtte Roland Holstlaan (N35). Or bus 92 bus stop “Ambachtstraat”
Bus stop. Fuel station
3. NW
Average avg
Raalte, (Zwolle)
Wierdensestraat x Aalderinksingel
Bus 91 stop “Egbert ten Catelaan”. Or 100 m S Parallelweg, 500 m W Wierdensestraat
Bus stop
4. N
Average avg
Coevorden, (Emmen)
N349 (Van Rechteren Limburgsingel)
Bus 80 stop “Huize Aleksandra”, 20 m S Vriezenveenseweg, 75 m E Horstlaan, 300 m NE Schelfhorstweg, cross field, cross N349, 350 m S Lankampweg
Parking lane
5. E
Good good
Ootmarsum
N349 (Ootmarsumse straat) x Sluiteveldsingel
Bus 66 stop “Koningshoek”, (700 m W Sluiteveldsingel)
Bus stop. (Fuel station)

Amersfoort
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. NE
Average avg
Apeldoorn, Zwolle A28 access lane 8 2800 m (E) Verge on sliproad Map
Satellite
2. T W/S
Average avg
Amsterdam, Rotterdam, Breda, Fuel station on A28 near Hooglanderveen between access lane 9 and junction Knooppunt Hoevelaken (6 km) Bus 101 stop “Van Tuijlstraat” Hooglanderveen, 300 m NW Van Tuijlstraat, 150 m N Holleweg, 400 m E/N/E Eindweg, 150 m N Scheidingsweg. 22 min. Fuel station on the motorway. Ws Map
Satellite

Amsterdam  (Mokum)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. S/E/NE
Good good
Lelystad, Amersfoort, Utrecht, Eindhoven, Germany S112 (Prins Bernhardplein) Train/metro/tram/bus station “Amstel”, 100 m E Prins Bernhardplein, 200 m SE Official hitchhikers spot 250 m SE Fuel station. Map
Satellite
2. S/E
Bad bad
Utrecht, Eindhoven Utrechtsebrug, start A2 Tram 25 stop “Hunzestraat”, 250 m E President Kennedylaan Traffic lights Map
Satellite
Average avg + 350 m SE Utrechtsebrug Hard shoulder at the beginning of the motorway, southside bridge Utrechtsebrug Map
Satellite
3. W/SW
Average good
Den Haag, Rotterdam A10 access lane S109 Sneltram 51 stop “RAI” / Train station “RAI”, 100 m. Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
4. W/SW
Good good
Den Haag, Rotterdam A10 access lane S108 Metro 50 stop “Amstelveenseweg”, 200 m N Amstelveenseweg Bus stop on sliproad Map
Satellite
5. SE
Good good
Utrecht, (Eindhoven) A10 oprit S109 Sneltram 51 stop “RAI” / Train station “RAI”, 400 m S Europaboulevard Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
6. SE
Average avg
(Utrecht) A10 access lane S112 Tram 9 stop “Brinkstraat”, 150 m SE Brinkstraat Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
7. N
Good good
Alkmaar, Zaandam, (Leeuwarden) A10 access lane S102 Train station “Sloterdijk”, 200 m E Hatostraat, 250 m N La Guardiaweg, 250 m E Basisweg, cross Bus lane on sliproad Map
Satellite
8. N
Good good
Alkmaar, Zaandam, (Leeuwarden) A10 access lane S101 Train station “Sloterdijk” + bus 36 stop “Nieuwe hemweg”, 150 m SE N283 (Nieuwe Hemweg) ][ A10, 100 m NE Vlothavenweg Bus lane on sliproad Map
Satellite
9. W
Good good
Haarlem, Beverwijk N200 (Haarlemmerweg) x Admiraal de Ruyterweg / Molenwerf Train station “Sloterdijk” + tram 12/bus 15 stop “Haarlemmerweg”, 50 m N/W Official hitchhikers spot Map
Satellite
10. T S/E/W
Good good
Utrecht, (Hilversum), Haarlem, Fuel station on A2 between start A2 and junction Knooppunt Amstel (4 km) Sneltram 51 stop “Overamstel”, 200 m SW De Heusweg, 650 m N Joan Muyskensweg, 100 m W, 600 m S berm A2 Ws. 25 mins. Or tram 25 stop “Hunzestraat”, 250 m E President Kennedylaan, 350 m SE (Utrechtsebrug), 600 m S verge A2 Ws, sign “forbidden for pedestrians”. 40 mins. Fuel station on the motorway. Ws Map
Satellite
11. T E/NE
Great ! great
Groningen, Apeldoorn, Enschede, Germany Fuel station on A1 between access lane 3 and junction Knooppunt .. “Honswijck” (12 km) Bus 136 stop “Mariahoeveweg” (Muiden), 500 m NW Mariahoeveweg), 50 m S (Lange Muiderweg, ][ A1, 1200 m E verge A1 Ss. 40 min. Fuel station on the motorway. Ss Map
Satellite
12. T SW/S/SE Den Haag, Rotterdam, Dordrecht Schiphol Airport Free shuttle service “Van der Valk” from Schiphol to Hotel Van der Valk near fuel station “Den Ruygen Hoek” on A4 between access lane 3 and 4. Free bus to fuel station on the motorway. Ws. Es.  

 Official hitchhikers spot in Amsterdam at S112 close to Amstel Station

Apeldoorn  (Apeldoorne)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. T W/E
Good good
Amsterdam, Den Haag, Utrecht Fuel station on A1 between access lane 17 and 16 “Tolnegen” (20 km) Bus 102 stop “Wittenberg” (Wittenberg), bus 107 stop “Centrum” (Stroe), 25 m N Wolweg, 1200 m W Stroeerschoolweg, 250 m N Gruttoweg ][ A1. 50 min. Fuel station on the motorway. Ns. Map
Satellite
2. T N/E/W
Good good
Amersfoort, Zwolle, Assen, Enschede Fuel station on A50 between access lane 23 and junction Knooppunt Beekbergen “De Somp” (6 km) Bus 231s stop “Kapelmeestershoeve”, 100 m SW Gildenlaan, (Bus 293 stop “Landdrostlaan”), 400 m S Landdrostlaan, 1200 m SE Polderweg, 1500 m SE Elsbosweg, ][, 300 m S verge A50 Es. ? mins. Fuel station on the motorway. Es. Map
Satellite
3. T S/N/W/E
Good good
Arnhem, ‚s-Herogenbosch, (Eindhoven), (Venlo) Fuel station on A50 between access lane 23 and junction Knooppunt Beekbergen “De Brink” (6 km) Bus 231s stop “Kapelmeestershoeve”, 100 m SW Gildenlaan, (Bus 293 stop “Landdrostlaan”), 400 m S Landdrostlaan, 1200 m SE Polderweg, 1500 m SE Elsbosweg, 200 m S verge A50 Ws. ? mins. Fuel station on the motorway. Ws. Map
Satellite

Arnhem  (Ernem, Arnheim)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. S/SW
Average avg
Nijmegen Velperbinnensingel x Nieuwstad Bus 3/5/7/… stop “Velperplein”, 200 m SE Velperbinnensingel or 700 m SE Bus lane Map
Satellite
Average avg Airborne-plein Bus 1/5/20/31/32/33/60/… stop “Airborneplein” or 1000 m SE Bus stop Map
Satellite
2. S/W/SW
Average avg
Nijmegen, ’s-Hertogenbosch, Rotterdam, Venlo Start A325 Bus 7/88 stop “Gelredome”, 200 m SE Batavierenweg (cross) Hard shoulder at beginning of the motorway Map
Satellite
3. N
Average avg
Apeldoorn, Zwolle A50 access lane 20 near junction Knooppunt Waterberg Bus 91/231s stop “Golflinks”, 750 m N Apeldoornseweg Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
4. W
Average avg
Utrecht, Den Haag A12 access lane 26 near junction Knooppunt Waterberg Bus 91/231s stop “Golflinks”, 200 m N Apeldoornseweg (cross) Traffic lights Map
Satellite
5. W
Average avg
Wageningen Amsterdamseweg x Oranjestraat Bus 1/50/251 stop “Oranjestraat” Bus stop Map
Satellite
6. S/SW
Average avg
Nijmegen, ’s-Hertogenbosch, , Venlo, (Rotterdam) junction Knooppunt Velperbroek Bus 26 stop “Velperbroek” (Velp), 500 m S Pres Kennedylaan, (forbidden) 200 m SW Traffic square Velperbroek Traffic lights on traffic square (Ws, under the bridge) Map
Satellite
7. E
Average avg
Zutphen, Doetinchem, Oberhausen N325 (IJsseloordweg) Bus 5 stop “Presikhaaf/Kampenhuizenlaan”, 400 m SE naar Dunoweg, 250 m S Dunoweg, N325 cross, 200 m SW verge N325 Fuel station Map
Satellite
8. T W/S
Great ! great
Utrecht, Den Haag, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Maastricht Fuel station on A12/A50 between access lane 26 and access lane 25 “De Schaars” (4 km) Bus 2 stop “Museum 40 45” (Schaarsbergen), 300 m SE verge A12/A50 Ns (fence?). 25 min. Fuel station on the motorway. Ns. Map
Satellite
9. T W/N/NE
Good good
Utrecht, Den Haag, Zwolle, Enschede Fuel station on A50 between access lane 19 and junction Knooppunt Grijsoord “De Slenk” (7 km) Bus 107 stop “Motel West-end”, 150 m NW Amsterdamse Weg, 750 m SW edge of forest besides shoulder A50 Es. 20 min. Fuel station on the motorway. Es. Map
Satellite
To Arnhem.
Good good
Exit 20 or 26 of A12/A50 (junction Knooppunt Waterberg). Bus stop. Map
Satellite
To Arnhem.
Good good
A50 fuel station De Slenk: 750 m NE on the edge of forest besides shoulder A50 Es, 150 m SE Amsterdamse Weg. Bus stop. Map
Satellite

Assen
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. S
Average avg
Zwolle, Utrecht, Emmen Haarweg x Europaweg-Zuid Bus 6 stop “Gooiland/Crematorium”, 100 m E park Boskamp around crematorium, 10 m E through forest Hard shoulder Map
Satellite
2. N
Good good
Groningen N33 x Haarweg Bus 6 stop “Gooiland/Crematorium”, 100 m E park Boskamp around crematorium, 10 m E through forest, 450 m S Haarweg Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
3. E
Good good
Veendam N33 x Haarweg Bus 6 stop “Gooiland/Crematorium”, 100 m E park Boskamp around crematorium, 10 m E through forest, 600 m S Haarweg, cross Hard shoulder on sliproad Map
Satellite

Breda  (Bredao)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. N
Good good
Utrecht A27 access lane 15 Bus 31 stop “Minervum 1200”, 750 m SW Minervum Hard shoulder on sliproad Map
Satellite

Delft
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. N
Good good
Den Haag, Leiden, Amsterdam A13 access lane 8 Bus 62 stop “Defensie”, 150 m. Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
2. N
Good good
Den Haag, Leiden, Amsterdam A13 access lane 9 Bus 64 stop “Poortcenter”, 300 m NE Oostpoortweg ][ A13 Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
3. S
Good good
Rotterdam, Gouda, Utrecht, Dordrecht A13 access lane 8 Bus 62 stop “Bankastraat”, 500 m NE Brasserkade, 150 m NW Zuiderweg Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
4. S
Good good
Rotterdam, Gouda, Utrecht, Dordrecht A13 access lane 9 Bus 64 stop “Poortcenter”. 100 m NE Oostpoortweg Bus stop just before sliproad. Hard shoulder on sliproad after 100 m. Map
Satellite

Den Haag  ('s-Gravenhage, De Haag, The Hague, La Haje, La Haya, Haag, Haga)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. E/S
Good good
Utrecht, Rotterdam, (Amsterdam), (Breda) Start A12 (Boslaan) 300 m NE Bezuidenhoutseweg, 500 m NW parallel A12 (Utrechtsebaan) / Boslaan Official hitchhikers spot Map
Satellite
2. NE
Average avg
(Leiden) N44 (Benoordenhoutseweg) x Boslaan 300 m NE Bezuidenhoutseweg, 500 m NW Utrechtsebaan (A12) / Boslaan, 100 m E N44 (Benoordenhoutseweg) Bus lane Map
Satellite
3. NE
Average avg
Leiden N44 (Willem Witsenplein). Benoordenhoutseweg x Laan van NOI Bus 88/89/91 stop “Willem Witsenplein” Bus lane Map
Satellite
4. NE
Average avg
Leiden N44 (Waalsdorperplein). Leidschestraatweg x Waalsdorperweg Bus 90 stop “Waalsdorperplein” Bus stop Map
Satellite

  Official hitchhikers spot in Den Haag at Boslaan / A12


Deventer  (Daeventer, Dimter)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. W/SW
Good good
Amersfoort, Utrecht, Arnhem, (Amsterdam), (Nijmegen) A1 access lane 23 Bus 56 stop “Zweedsestraat”, 300 m SE Deventerweg, cross Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
2. E
Great ! great
Almelo, Enschede, Germany A1 access lane 23 Bus 56 stop “Zweedsestraat”, 750 m SE Deventerweg, cross Hard shoulder on sliproad Map
Satellite

Eindhoven  (Eindoove) 
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. S/SW
Average avg
Antwerpen, Heerlen, Maastricht Leenderweg x junction Knooppunt Leenderheide Bus 173/176 stop “Floraplein”, 1250 m SE Leenderweg Traffic lights on traffic square (Ns) Map
Satellite
2. S
Average avg if traffic is dense
Heerlen, Maastricht junction Knooppunt Leenderheide x A2 Bus 173/176 stop “Floraplein”, 1250 m SE Leenderweg, (forbidden) 300 m SE Traffic square Leenderheide Hard shoulder on traffic square (Ss) Map
Satellite
3. S/SW
Average avg
Antwerpen, Venlo, Heerlen, Maastricht Floraplein Bus 173/176 stop “Floraplein”, 50 m SE Fuel station Map
Satellite
Average avg + 300 m SE Leenderweg Parking lane Map
Satellite
4. SW
Average avg
’s-Hertogenbosch, Breda, (Antwerpen) A2/A67 access lane 33 Bus 171/172 stop “Motel”, 400 m S Aalsterweg Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
5. NW/W if traffic is dense or scarce (not normal)
Average avg
Utrecht, Breda A2 x junction Knooppunt Leenderheide Bus 173/176 stop “Floraplein”, 1250 m SE Leenderweg, (forbidden) 300 m SE Traffic square Leenderheide Traffic lights on traffic square (Ss) Map
Satellite
6. E
Average avg
Venlo Junction Knooppunt Leenderheide x A67 Bus 173/176 stop “Floraplein”, 1250 m SE Leenderweg, (forbidden) 300 m SE Traffic square Leenderheide Hard shoulder on connection to A67 Map
Satellite
7. S/E
Average avg
Weert, (Venlo) A2/A67 access lane 33 Bus 171/172 stop “Motel”, 600 m S Aalsterweg ][ A2/A67, cross Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
8. SE
Average avg
Weert A2 access lane 31 Bus 401/402 stop “De Hurk”, 250 m SW Noord-Brabantlaan ][ A2 Hard shoulder on sliproad Traffic lights Map
Satellite
9. NW
Average avg
’s-Hertogenbosch, Utrecht Boschdijk x Barrierweg Bus 8 stop “Minckelersplein”, 100 m Traffic lights Parking lane Map
Satellite
10. NW
Good good
’s-Hertogenbosch,
Utrecht
A2 access lane 31 Bus 401/402 stop “De Hurk”, 100 m NE Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
11. T E
Good good
Venlo, Düsseldorf, Köln Fuel station on A67 between junction Knooppunt Leenderheide and access lane 34 “Meelakkers” (5 km) Train station “Geldrop”, 2000 m SW general direction, last part SE, S, Genoenhuis, bridge A67, 100 m W shoulder A67 Ss. 40 min. Fuel station on the motorway. Ss. Map
Satellite
12. T SW
Good good
Turnhout, Antwerpen, Brussel, Gent Fuel station on A67 between junction Knooppunt De Hogt and access lane 32 “Oeienbosch” (6 km) Bus 150 stop “Locht” (Veldhoven), 500 m SW Locht/Kempenbaan, 250 m W Oeienboschdijk (parallel A67), 250 m SW verge A67 Ns. 40 min. Fuel station on the motorway. Ns. Map
Satellite
13. T W
Good good
Tilburg, Breda, Dordrecht, Den Haag, Rotterdam, Bergen op Zoom, (Middelburg) Fuel station on A58 between access lane 7 and access lane 8 “Kriekampen” (10 km) Bus 151 stop “Brem” (Best), 50 m W Brem, 100 m N Ringweg, 1500 m W Gagel (canal), 500 m SW through heathland. 60 min. Fuel station on the motorway. Ns. Map
Satellite

Enschede  (Eanske)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. NW/W
Good good
Almelo, Apeldoorn, Utrecht Westerval x Parkweg 1750 m W Parkweg, 25 m W Westerval Official hitchhikers spot Map
Satellite
2. N/NE
Average avg
Oldenzaal, (Germany) N732 (Oldenzaalsestraat) x Kotkampweg Bus 60/62 stop “Kotkampweg”. Or 500 m E Parallelweg, 1200 m N/NE Oldenzaalsestraat Bus stop Map
Satellite
3.. NE
Average avg
Germany A1 access lane 33 Bus 60/62 stop “Hanzepoort”, 400 m N Enschedesestraat. Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
4. NW
Average avg
Hengelo Hengelosestraat x Boddenkampsingel 200 m W Stationsplein, 250 m N De Ruyterlaan, 500 m NW Hengelosestraat Cycling lane Map
Satellite
5. NW/W/SE/E
Good good
(Almelo), (Deventer), (Gronau), (Münster) Zuiderval x Varviksingel Bus 1/73/74 stop “TC Tubantia”, 400 m S Varviksingel Fuel station Map
Satellite
6. SW
Average avg
Haaksbergen, (Doetinchem) N18 (Haaksbergerstraat) x Dr. Van der Zandestraat Bus 20 stop “Dr. Van derZandestraat”, 20 m. Bus stop Fuel station Map
Satellite

  Official hitchhikers spot in Enschede at Westerval x Parkweg

Geleen  (Gelaen)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. N/S/W
Good good
Weert, (Eindhoven), Maastricht, Hasselt A76 access lane 2 Bus 51/61 stop “Prins Mauritslaan” (Neerbeek), 350 m NE Prins Mauritslaan, bridge A76 Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
2. E/SE
Average avg
Heerlen, Aachen A76 access lane 2 Bus 51/61 stop “Prins Mauritslaan” (Neerbeek), 250 m NE Prins Mauritslaan Hard shoulder on sliproad Map
Satellite

Gouda
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. W/SW
Good good
Den Haag, Leiden, Rotterdam, (Amsterdam) A12 access lane 11 Bus 6 stop “Stavorenweg”, 50 m S Stavorenweg, 50 m E Stavorenweg, 600 m NE/N Goudse poort, bridge A12 Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
2. E
Good good
Utrecht, (Amsterdam), (Arnhem), (’s-Hertogenbosch), (Amsterdam) A12 access lane 11 Bus 6 stop “Stavorenweg”, 50 m S Stavorenweg, 50 m E Stavorenweg, 200 m NE Goudse poort Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
3. SE
Average avg
Schoonhoven, Gorinchem N207 (Goudseweg) Bus 106/180/196/197 stop “Stolwijkersluis”, 75 m S Goudseweg. Or 150 NW Schoonhovenseweg. Parking lane. (Fuel station). Map
Satellite

Groningen  (Grunnen)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. S/SW
Good good
Zwolle, Drachten, (Leeuwarden), (Utrecht), (Arnhem) Emmaviaduct x Stationsweg 250 m W Stationsweg Official hitchhikers spot Map
Satellite
2. W
Average avg
(Leeuwarden) Friesestraatweg x Kraneweg Bus 3 stop “Friesestraatweg/Jan Steenstraat” Bus stop Map
Satellite
3. E
Average avg
Winschoten, Veendam, Germany Europaweg x Griffeweg Bus 9/73/776 stop “Sontweg/Europaweg”. Or 1000 m E/NE Stationsweg/Zuiderpark/Trompweg, 250 m NE Griffeweg Bus stop Map
Satellite
4. NE
Average avg
Delfzijl N360 (Rijksweg) x Borgweg Bus 78/140/142 stop “Borgbrug” Bus stop Map
Satellite

  Official hitchhikers spot in Groningen at Emmaviaduct

Haarlem
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. E/SE
Good good
Amsterdam, Amstelveen, Utrecht, (Amersfoort) A200 x Camera Obscuraweg Train station “Haarlem Spaarnwoude”, 100 m S pedestrian bridge over A200, 30 m N Bus stop at the beginning of the motorway Map
Satellite
2. S/SE
Good good
Hoofddorp, Aalsmeer, Leiden, Den Haag N201 (Cruquiusweg) x Javalaan Bus 140 stop “Cruquiusweg” (Heemstede) Bus stop Map
Satellite
3. S
Average avg
Sassenheim, (Leiden), (Den Haag) N208 (Herenweg) x Eykmanlaan Bus 50/51 stop “Kerklaan” (Heemstede) Bus stop Map
Satellite
4. N
Average avg
Alkmaar, Den Helder, (Leeuwarden) N208 (Delftlaan) x Kleverlaan Bus 2 stop “Duinoordstraat”, 500 m NW Heussensstraat, 50 m SW parallel N208 Parking lane Map
Satellite
5. E/SE
Average avg
Amsterdam, Amstelveen, Utrecht, (Amersfoort) N205 (Schipholweg) x N232 (Prins Bernhardlaan) Bus 175/176 stop “Schipholweg/Europaweg” Bus stop Map
Satellite

Heerlen  (Heerle)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. W
Good good
Maastricht Start A79 near N281 x Welterlaan 50 m W Stationstraat, 500 m SW/SE Geerstraat, 700 m SW Valkenburgerweg, 300 m SE Pijnsweg Fuel station at the beginning of the motorway. Ns. Map
Satellite
2. NW
Good good
Geleen, (Eindhoven), (Venlo) N281 x Nieuw Eyckholt 50 m W Stationstraat, 200 m SW Geerstraat, 100 m W, 350 m SW Looierstraat Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
3. NW
Good good
Geleen, (Eindhoven), (Venlo) N281 x Parallelweg Bus 7/32 stop “Nationale houthandel”, 100 m SE In de Cramer, 150 m SE Parallelweg. Or 50 m W Stationstraat, 1300 m SW Parallelweg Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
4. SE
Average avg
Aachen Looierstraat x Het Overloon 50 m W Stationstraat, 200 m SW Geerstraat, 100 m W, 250 m SW Looierstraat Traffic lights Map
Satellite
5. SE
Good good
Aachen N281 x Nieuw Eyckholt 50 m W Stationstraat, 200 m SW Geerstraat, 100 m W, 450 m SW Looierstraat ][ N281 Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
6. SE
Average avg
Aachen N281 x Welterlaan Bus 2 stop “Burg. gijzelslaan”, 500 m SW Welterlaan ][ N281 Hard shoulder on sliproad (little space) Map
Satellite
7. SE
Good good
Aachen, Köln, (Düsseldorf) N281 x A76 Hitchhike from spot 3, 4 or 5 Hard shoulder next to traffic lights Map
Satellite
8. T SE/E
Good good
Aachen, Köln, (Düsselsdorf), (Berlin), (Poland), (Czech Republic), (Austria) Fuel station on A76 between junction Knooppunt Bocholtz and the state border “Tienbaan” (8 km) Bus 43/143 stop “Wilheminalaan”, 200 m N Wilhelminalaan, 200 m NE Prins Hendrikstraat, 50 m NE, 600 m N Stevensweg. 50 min. Fuel station on the motorway. Ss. Map
Satellite

Helmond  (Hellemed)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. SW
Average avg
Eindhoven N270 (Europaweg) Train station Helmond ‘t Hout, 200 m NE Parallelweg, 600 m N Mierloseweg/Hortsedijk, 100 m NE parallel N270 (Europaweg) Fuel station Map
Satellite

Hengelo  (Hengel)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. E
Good good
Germany A1 access lane 31 Bus 11 stop “Kleine driene”, 1000 m NO Oldenzaalsestraat. Or 3000 m NE general direction Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
2. NW/W
Average avg
Almelo, Deventer, (Apeldoorn) A1 access lane 30 Hitchhike from spot 5 Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
3. NW
Average good
Almelo, Deventer A35 access lane 28 Bus 12 stop “Gezinastraat”, 200 m NW Breemarsweg, 750 m NW/N/NE Rijnstraat, 50 m N Brugginksweg, 1000 m W/NW/N Kamphorstweg/Horstweg Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
4. SE
Average avg
Enschede, (Gronau) Enschedesestraat 150 m E Stationsplein, 250 m SE Prins Bernhardplein, 250 m NE Wolter van Catestraat, 500 m SE Enschedestraat Cycling lane Wide road Map
Satellite
5. NW
Average avg
Borne, Almelo, (Deventer) Bornsestraat x Frans Halsstraat 600 m N Brink/Brinkstraat, 750 m N/NW Bornsestraat Hard shoulder Map
Satellite

‘s-Hertogenbosch  (Den Bosch, Bois-le-Duc, Herzogenbusch, Silva Ducis)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. N/W
Good good
Amsterdam, Waalwijk A2 access lane 20 Bus 62 stop “Vierde reit”, 25 m SE Reitse dreef, 700 m NE Bruistensingel Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
2. W
Average avg
Waalwijk, Breda, Tilburg, (Dordrecht) Vlijmenseweg x Oude Vlijmenseweg Bus 136/137 stop “Willem Alexander Ziekenhuis”, 50 m N Oude Vlijmenseweg Bus stop Map
Satellite
3. W
Good good
Waalwijk, Breda, Tilburg, (Dordrecht) Vlijmenseweg x Helftheuvelweg Bus 136/137 stop “Heltfheuvelweg” Bus stop Map
Satellite
4. W
Average avg
Waalwijk Wilhelminaplein 150 m E Stationspasserelle, 600 m Z Sranje Nassaulaan/Julianaplein/Koningsweg, 100 m SE Wilhelminaplein Ss bridge over canal (cycling lane), 10 m S Hard shoulder Map
Satellite
5. W
Average avg
Waalwijk Koningsweg x Wilhelminaplein 150 m E Stationspasserelle, 600 m Z Sranje Nassaulaan/Julianaplein/Koningsweg Cycling lane Map
Satellite
6. Z
Average avg
Eindhoven, Tilburg Vughterweg x Isabellalaan Bus 68/69/140 stop “Vughterweg”, 250 m N Vughterwerg Hard shoulder Map
Satellite
7. N/S
Average avg
Utrecht, Eindhoven A59 access lane 47 Bus 73 stop “De Baken”, 400 m SW Het Wielsum, 200 m N Hambakenweg Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
8. N/S
Good good
Utrecht, Eindhoven A59 access lane 11 Bus 90/158 stop “Graafsebaan”, 100 m E Graafsebaan, cross Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
9. W
Average avg
Waalwijk, Tilburg, Breda A59 access lane 47 Bus 73 stop “De Baken”, 400 m SW Het Wielsum, 400 m N Hambakenweg/Maaspoortweg, cross Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
10. NE
Good good
Nijmegen, Arnhem A59 access lane 11 Bus 90 stop “Graafsebaan” , 100 m E Graafsebaan, 200 m S Berlicumseweg Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
11. NE
Good good
Oss, (Nijmegen), (Arnhem) A59 access lane 12 Bus 90 stop “…” Bus stop on access lane Map
Satellite
12. NE
Good good
Nijmegen, Arnhem Fuel station on A59 between access lane 14 and 15 “De Lucht” (14 km) Bus 90 stop “De Lucht” (Geffen), 15 m NW. 30 mins. Fuel station on the motorway. Ss. Map
Satellite

Hilversum
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. S
Good good
Utrecht, ’s-Hertogenbosch, Breda A27 access lane 33 Train station “Hilversum Sportpark”, 750 m SE Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
2. N
Average avg
Huizen, Almere, (Lelystad), (Amsterdam) N525 (Larenseweg) x Orionlaan Bus 108 stop “Orionlaan”. Or 1300 m NE Larenseweg Bus stop Map
Satellite
3. W
Average avg
Amsterdam, Haarlem, Hoofddorp N201 (Vreelandseweg) x Gomarushof Bus 1 stop “Comeniushof”, 250 m NW/SW/NW Kloosterlaan, 300 m NE/NW/NE/NW Gomarushof, pass wall, cross Fuel station Map
Satellite

Hoogeveen  (Hogevene)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. N
Good good
Assen, Groningen A28 access lane 27 Bus 32 stop “Wijsterweg”, 50 m S Toldijk, 400 m W N374 (Middenveldweg). Or 250 m N Pesserstraat, 600 m NW Toldijk, 400 m W N374 (Middenveldweg) Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
2. NW/SW/S
Good good
Leeuwarden, Amersfoort, Apeldoorn, Ommen A28 access lane 26 Bus 101 stop “Salkhof”, 100 m S Bethesdastraat, 400 m E Zuidwoldigerweg. Or 250 m SE Stationsstraat, 1300 m SW/S Van Limburg Stirumstraat, 500 m W Schutstraat Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
3. E
Average avg
Emmen, Coevorden, (Meppen) A37 access lane 1 Bus 27 stop “Krakeel”, 200 m S Krakeel, 250 m S N852 (Mr Cramerweg) ][ Hard shoulder on sliproad Map
Satellite

Hoorn
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. S/N
Average avg
Amsterdam, Alkmaar, Den Haag, Harlingen Provinciale weg x Blauwe berg 250 m W Stationsplein, 500 m NW Keem, 250 m SW Provincialeweg Deceleration lane Map
Satellite
2. S/N
Average avg
Amsterdam, Alkmaar, Den Haag, Harlingen Kleine Wijzerd x Provinciale weg 250 m W Stationsplein, 500 m NW Keem, 1250 m SW/NW Provincialeweg, 50 m S Kleine Wijzerd Fuel station Carpool Mc Donald's Map
Satellite

Landgraaf  (Lankgraaf)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. W/NW
Good good
Heerlen, (Geleen), (Maastricht) Heerlenseweg x Van Lomessenweg 250 m W Stationsstraat, 250 m N Streeperstraat, 150 m NW Ruitersstraat, 150 m SW Heerlenseweg Bus stop Map
Satellite

Leeuwarden  (Ljouwert)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. S
Good good
Heerenveen, Zwolle, Utrecht N32 (Overijsselseweg) x N357 (Julianalaan) 125 m E Stationsweg, 1000 m S Schrans/Verlengde Schrans, 10 m S N32 (Overijsselseweg) Former official hitchhikers spot Map
Satellite
2. W
Good good
Harlingen, (Amsterdam) N383 Europaplein Bus 1/70/71/97 stop “Europaplein”, 200 m W Harlingerstraatweg/Europaplein Fuel station, Ws traffic square Map
Satellite
3. E
Good good
Dokkum, Drachten, (Groningen) N355 (Groningerstraatweg) x Elzenstraat Bus 50/51/62 stop “Oud tolhuis” (200 m W) Fuel station (Lane) Map
Satellite

Leiden  (Sleutelstad)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. S
Good good
Den Haag, Rotterdam, Breda A4 access lane 6a Train station Leiden-Lammerschans, 350 m SE Melchior Treublaan, 50 m SE Kanaalbrug, 600 m SE Heinekenpad, 250 m S Willen van der Madeweg Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
2. E
Good good
Utrecht, Gouda, (Zwolle), (Arnhem), (’s-Hertogenbosch) Start N11 Train station Leiden-Lammerschans, 350 m SE Melchior Treublaan, 50 m SE Kanaalbrug, 600 m SE Heinekenpad, 200 m S Willen van der Madeweg Hard shoulder on sliproad (leftside) Map
Satellite
3. E/N/S
Average avg
Utrecht, Amsterdam, Den Haag N445 (Willem de Zwijgerlaan) x IJsselmeerlaan Bus 39/48/56/… stop “Sumatrastraat”, 100 m NE N445 (Willem de Zwijgerlaan) Fuel station Map
Satellite

Lelystad
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. NW
Average avg
Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar N302 (Markerwaarddijk) x Oostvaardersdijk (Houtribsluis) Bus F stop “Bataviaplein”, 150 m W Bataviaplein, 600 m N Oostvaardersdijk. Or bus 150 stop “Houtribsluis”. Bus stop near sluice Map
Satellite

Maastricht  (Mestreech, Maestricht, Trajectum ad Mosam)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. N/NE
Great ! great
Eindhoven, Utrecht, Heerlen, (Aachen) President Rooseveltlaan x Terblijterweg Station backside exit. 1000 m N/NE Meerssenerweg, 250 m SE Millerstraat ][, 100 m N President Rooseveltlaan (N2) Official hitchhikers spot Map
Satellite
2. S
Good good
Liège junction Knooppunt Europaplein (A2xN278) x Sint Gerardusweg Station backside exit. 300 m S Meerssenerweg, 300 m S Heerderweg, 750 m S Sint Gerardusweg Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
3. E
Average avg
Gulpen, (Aachen) Akersteenweg Bus 53/54 stop “Akersteenweg/Oude Molenweg”. (300 m W Akersteenweg) Bus stop Fuel station (Parking lane) Map
Satellite
4. W
Average avg
Bilzen, Hasselt Traffic square Via Regia x Nobellaan Bus 2 stop “Via Regia/Sint Annakerk”, 150 m NW Via Regia Lane behind traffic square Map
Satellite
5. W
Average avg
Hasselt Viaductweg Station backside exit, 1100 m NE Meerssenerweg, 350 m W Viaductweg (cycling lane) Fuel station Map
Satellite
6. SW
Average avg
Tongeren Tongerseweg Bus 3 stop “Mgr. Vranckenplein”, 100 m SW Heukelommerweg, 150 m NW Felix Brockenstraat, 200 m SW Tongerseweg Cycling lane Border Map
Satellite
7. NW
Average avg
Lanaken, Genk Bosscherweg x Van Eyckstraat Bus 12/45 stop "Van Eyckstraat" Bus stop Map
Satellite
8. T N
Average avg
Eindhoven, Utrecht, Venlo, Nijmegen Fuel station on A2 between access lane 51 and 50 “Kruisberg” (6 km) Bus 61 stop “Sint Josephstraat”, 100 m SW Maastrichterweg, climb stairs, door in wall along the motorway. Or Train station Meerssen, 700 m NW Beaufortstraat, 250 m W St Josephstraat, climb stairs, door in wall along the motorway. Fuel station on the motorway. Es. Map
Satellite
9. T S
Average avg
Liège, Luxembourg, Charleroi Fuel station on A2 between access lane 57 and 58 “Knuvelkes” (9 km) Bus 158 stop “Sint Josephstraat/Rijksweg”, 600 m S Rijksweg Fuel station on the motorway. Ws. Map
Satellite
10. N
Average avg
(Eindhoven) Maastricht-Aachen Airport / A2 access lane 50 Maastricht Aachen Airport. 1200 m N Vliegveldweg (parallel A2) Hard shoulder on sliproad. Es. Map
Satellite
11. S
Good good
Maastricht Maastricht-Aachen Airport / A2 access lane 50 Maastricht Aachen Airport. 1200 m N Vliegveldweg (parallel A2), 300 m W. Hard shoulder on sliproad. Ws. Map
Satellite

  Official hitchhikers spot in Maastricht at President Rooseveltlaan / N2
 Access lane in Maastricht at the end of Sint Gerardusweg


Meppel  (Moppelt)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. N
Good good
Heerenveen, Leeuwarden, (Drachten), (Sneek) A32 access lane 2 Station backside exit, 250 m E Leliestraat, 400 m N/NE Ambachtsweg, 300 m E Hoogeveenseweg Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
2. Z
Good good
Zwolle, Arnhem, Utrecht A32 access lane 1 Bus 40 stop “De Stouwe”, 600 m S/SW Werkhorst, 50 m E Berggiersweg. Or 1400 m S/SW/S/SW Leonard Springenlaan/Reestlaan/Werkhorst, 50 m E Berggiersweg Hard shoulder on sliproad Map
Satellite

Nijmegen  (Nimweege, Nimwegen, Noviomagus)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. N/NW/NE
Great ! great
Arnhem, Zutphen, Tiel, (Apeldoorn), (Utrecht), (Rotterdam) N326 Keizer Traianusplein (near bridge “Waalbrug” over river Waal) Bus 32/33 stop “Sint Canisiussingel”, 150 m NE Sint Canisiussingel, cross. Or 500 m E Van Schaeck Mathonsingel/Keizer Karelplein, 1000 m NE N326 (Oranjesingel/Sint Canisiussingel), cross Official hitchhikers spot Map
Satellite
2. SW/S
Bad bad
Venlo, ‘s-Hertogenbosch N326 (Graafseweg) x Keizer Karelplein 300 m E Van Schaeck Mathonsingel, 50 m S Keizer Kareplein Official hitchhikers spot (most often in use as car parking) Map
Satellite
3. SW/S
Good good
’s-Hertogenbosch, Venray, (Venlo) N326 (Graafseweg) x Neerboscheweg Bus 1/6/89/99 stop “Neerbosscheweg” Bus stop Hard shoulder Map
Satellite
4. S
Average avg
Venray, (Venlo) A73 access lane 1a Hitchhike from spot 3 Narrow hard shoulder on sliproad Map
Satellite
5. T N/W/NW
Average avg
Tiel, Rotterdam, Utrecht, Zwolle Fuel station at the start of the A73 “Neerbosscheweg” (5 km) Bus 1 stop “Lagelandseweg”, 300 m SW Hogelandseweg, 200 m W verge A73 Ns Fuel station at the beginning of the motorway. Ns. Map
Satellite
To Nijmegen
Good good
Exit 1a of A73, 200 m E N326 (Wijchense weg). Parking lane. Map
Satellite

  Official hitchhikers spot in Nijmegen at Keizer Traianusplein / N326

Oldenzaal  (Oldnzel)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. E
Average avg
Germany A1 access lane 33 Bus 60/62 stop “Hanzepoort”, 400 m N Enschedesestraat Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
2. W
Good good
Hengelo, Almelo, Deventer, (Utrecht) A1 access lane 33 Bus 60/62 stop “Elsmors”, 250 m S Enschedesestraat Hard shoulder on sliproad Map
Satellite

Roermond  (Remunj)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. W/NW
Average avg
Eindhoven Hornerweg x Buitenop Bus 73/74/75/76 stop “Wilhelminasingel”, 100 m W Wilhelminasingel. Or 1000 m NW general direction Fuel station Map
Satellite
2. S
Average avg
Maastricht, Heerlen Maastrichterweg x Burgemeester Geuljanslaan Bus 72 stop “Burg. Geuljanslaan”, 250 m SE Burg. Geuljanslaan Verge Map
Satellite
3. N
Average avg
Venlo N280 (Wilhelminasingel) 100 m W Stationsplein, 750 m N/NW Godsweerdersingel, ca. 200 m E verge N280 (Wilhelminasingel) Parking lane Map
Satellite

Rotterdam  (Roffa, Rotjeknor)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. E/SE
Good good
Utrecht, Breda A20 access lane 14 Tram 5 stop “Abraham Kuyperlaan” 300 m N Schieweg, 100 m N Gordelbrug/Schieplein. Or 300 m N Spoorsingel, 300 m NE Wallenburgerweg, 800 m NW Schieweg, 100 m N Gordelbrug/Schieplein Bus stop on access lane Map
Satellite
2. W/NW/N
Average avg
Den Haag, Amsterdam, Vlaardingen A20 access lane 14 See 1 + 100 m N Schieplein Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
3. NW/N
Good good
Den Haag, Amsterdam Traffic square under A20 x A13 (junction Knooppunt Kleinpolderplein) Bus 129 stop “Abtsweg”, 150 m S/SW Abtsweg. Hard shoulder on sliproad Traffic square Map
Satellite
4. E/SE
Good good
Utrecht, Breda Traffic square under A20 x A13 (junction Knooppunt Kleinpolderplein) Bus 129 stop “Abtsweg”,150 m S/SW Abtsweg, 150 m SE traffic square Kleinpolderplein Hard shoulder on sliproad Traffic square Map
Satellite
5. W/NW/N
Average avg
Den Haag, Amsterdam, Vlaardingen Stadhouderweg x Daltonlaan Bus 33/44/49/129/174/… stop “Blijdorp” or “Diergaarde Blijdorp”, 300 m N Van Aerssenlaan, 500 m W Stadhoudersweg Fuel station Map
Satellite

Sneek  (Snits)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. W
Average avg
Harlingen, Den Helder N7 (Stadhoudersweg-Zuid) x Westhemstraat Bus 42/44 stop “Tinga”, 50 m S Lemmerweg, 250 m W door park, 500 m N/NW/N Molenkrite, N7 cross Lane Ws crossing Map
Satellite

Texel
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. S/SE/E/NE
Good good
Rotterdam, Belgium, Eindhoven, Germany, Zwolle Harbour ’t Horntje (ferry) Bus 28/29 stop “Veerhaven ’t Horntje”, 100 m. Ferry to Den Helder Map
Satellite

Utrecht  (Utreg)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. N
Average avg
Hilversum, Amersfoort Waterlinieweg x Van Ostadelaan Bus 12/13s stop “Stadion”, 200 m W Herculeslaan/][/Rubenslaan, 200 m S Van Ostadelaan Official hitchhikers spot Map
Satellite
2. S/W/E
Average avg
(Breda), (Arnhem), (Den Haag) Waterlinieweg x Herculeslaan Bus 12/13s stop “Stadion”, 50 m W Herculeslaan Official hitchhikers spot Map
Satellite
3. W/S
Average avg
Den Haag, Rotterdam, (Breda), (’s-Hertogenbosch) A12 access lane 17 Bus 47/64 or sneltram stop “Kanaleneiland-Zuid, …”, 200 m S Europalaan (sign “forbidden for pedestrians” near access lane) Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
4. W
Good good
Den Haag, Leiden, Rotterdam Traffic square Hoograven x A12 access lane 18 Bus 6 stop “IJsselsteinlaan”, 150 m NE Bazuinhof, Nijeveldsingel cross, 350 m S along wall parallel to main raod, pass door in wall (“forbidden”) Hard shoulder on connection to A12 Map
Satellite
5. E
Average avg
Arnhem Traffic square Hoograven x A12 access lane 18 Bus 6 stop “IJsselsteinlaan”, 150 m NE Bazuinhof, Nijeveldsingel cross, 350 m S along wall along main road, pass door (“forbidden”), 200 m S, 200 m E Traffic square Hoograven Hard shoulder on connection to A12 Map
Satellite
6. NW
Good good
Amsterdam A2 access lane 7 Bus 125/140 stop “Lage weide A2” Bus stop on access lane Map
Satellite
7. NW
Average avg
Amsterdam N198 x traffic square Hooggelegen Bus 114/128/145/387/388/… stop “24 oktoberplein”, 100 m 24 oktoberplein, 800 m SW Ds. Martin Luther Kinglaan, bridge over A2 traffic square Hooggelegen Ns (forbidden), cross Traffic lights Map
Satellite
8. NE/E/S
Good good
Zwolle, Deventer, Lelystad, (Breda), (‘s-Hertogenbosch) Waterlinieweg x start A28 Bus 11 stop “Rijnsweerd Noord”, 200 m W Pythagoraslaan, 300 m S Waterlinieweg Hard shoulder at beginning of the motorway Map
Satellite
9. N/E/S
Average avg
Almere, Amersfoort, (Breda), (’s-Hertogenbosch) Biltstraat x Museumlaan Bus 50/52/53/54 stop “Oorsprongpark”, 150 m SE Oorsprongpark, railwya tunnel, 250 m NE Museumlaan Possibility to stop on the road Map
Satellite
10. S
Average avg
Breda, ’s-Hertogenbosch, Den Haag 24 Oktoberplein Bus 114/128/145/387/388/… stop “24 oktoberplein”, 100 m. Fuel station Acceleration lane
Hard shoulder on traffic square
Map
Satellite
11. T E
Good good
Arnhem, Nijmegen, Germany Fuel station on A12 between junction Knooppunt Lunetten and access lane 19 “De Slagmaat” (5 km) Bus 41/43 stop “Oud Amelisweerd”, 150 m E Koningslaan, 300 m SE/S Achterdijk, 200 m E Parallelweg (parallel A12, Ss). 20 mins. Fuel station on the motorway. Ss. Map
Satellite
12. T S/SW
Good good
Breda, Eindhoven, (Antwerpen) Fuel station on A27 between access lane 29 and 28 “De Kroon” (7 km) Bus 65 stop “Drenthehaven” (Nieuwegein), 200 m S Hollandhaven, 1500 m SE Weg van de Binnenvaart / Waterliniedok. 45 mins. Fuel station on the motorway. Ws Map
Satellite
13. T E/NE/N
Good good
Arnhem, Groningen, Enschede (Ez) Fuel station on A27 between access lane 28 and 29 “De Knoest” (7 km) Bus 65 stop “Drenthehaven” (Nieuwegein), 200 m S Hollandhaven, 1800 m SE Weg van de Binnenvaart / Waterliniedok, bridge over A27. 45 mins. Fuel station on the motorway. Es. Map
Satellite

 Official hitchhikers spot in Utrecht at Waterlinieweg x Van Ostadelaan
  Official hitchhikers spot in Utrecht at Waterlinieweg x Herculeslaan

Venlo
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. N/W/SE
Average avg
(Nijmegen), (Eindhoven), (Germany) N271 (Koninginneplein) 50 m N Traffic square Traffic lights Map
Satellite
2. N/W
Average avg
Nijmegen, Eindhoven N556 (Eindhovenseweg) x Groot-Bollerweg Train station “Blerick”, 1250 m NW Eindhovenseweg Fuel station Map
Satellite
3. N/W
Great ! great
Nijmegen, Arnhem, Utrecht, Eindhoven N273 (Napoleonsbaan) Bus 77 stop “Hotel de Molen” (Baarlo), cross Bus stop
Traffic lights
Map
Satellite
4. S
Great ! great
Heerlen, Maastricht N273 (Napoleonsbaan) Bus 77 stop “Hotel de Molen” (Baarlo) Bus stop Map
Satellite
5. W
Average avg
Eindhoven A67 access lane 40 Bus 83 stop “Albertushof”, 500 m NNW Nijmeegseweg Hard shoulder on sliproad (Fuel station on the motorway. Ns. 1000 m W) Map
Satellite
6. O
Average avg
Germany A67 access lane 40 Bus 83 stop “Albertushof”, 700 m NNW Nijmeegseweg Hard shoulder on sliproad (Fuel station on the motorway. Ss. 1000 m O) Map
Satellite
7. SE
Great ! great
Mönchen-gladbach, Düsseldorf, Köln, (Austria), (Czech Republic) Traffic square Keulse Barrière x start A61 3000 m SE Kaldenkerkerweg, Or bus 3 stop “Marianum college”, 800 m SE Kaldenkerkerweg Traffic square Hard shoulder at the start of the motorway Fuel station Customs Map
Satellite
8. T W/NW/SW
Good good
Eindhoven, (Amsterdam), (Rotterdam), Antwerpen Fuel station on A67 between access lane 40 and 39 “Reunen” (4 km) Bus 6 stop “Hakkestraat”, 800 m NW Sint Urbanusweg/Oude Venloseweg ][, 200 m W verge A67. 30 mins. Fuel station on the motorway. Ns. Map
Satellite
9. T E
Good good
Germany, (Poland), (Czech Republic) Fuel station on A67 between access lane 40 and 41 (3 km) Bus 6 stop “Simon Stevinstraat”, 200 m NE Simon Stevinstraat, 300 m NE 1800. 20 mins. Fuel station on the motorway. Ss. Map
Satellite
10. W/SW
Average avg
Eindhoven, Rotterdam, Antwerpen Border A67 Bus 5 stop “Jean Laudystraat”, 2250 m NE general direction (][ A67 Arenborgweg). 40 mins. Restaurant on the motorway Customs Ns. Map
Satellite
11. E/SE
Average avg
Germany, (Poland), (Czech Republic) Border A67 Bus 5 stop “Jean Laudystraat”, 2000 m NE general direction. 40 mins. Restaurant on the motorway Customs Ns. Map
Satellite

Wageningen
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. E
Great ! great
Arnhem, Nijmegen, Apeldoorn, (Zutphen), (Doetinchem) N225 (Ritzema Bosweg) x Diedenweg Bus 50/86s/251 stop “Diedenweg” Bus stop Map
Satellite
2. N
Good good
Ede, Veenendaal, Barneveld, Utrecht, Amersfoort, (Amsterdam), (Rotterdam) Mansholtlaan x Droevendaalsesteeg Bus 86s stop “Droevendaalsesteeg” Bus lane Bus stop Map
Satellite

Weert  (Wieert)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. NW
Average avg
Eindhoven A2 access lane 39 Bus 31/74 stop “Marconilaan”, 200 m NW Marconilaan, 750 m NE Ringbaan Noord Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
2. S/SW
Average avg
Heerlen, Maastricht A2 access lane 39 Bus 31/74 stop “Marconilaan”, 200 m NW Marconilaan, 650 m NE Ringbaan Noord Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
3. E/NE
Average avg
Venlo, Venray, (Nijmegen) Es A2 exit 39 Bus 31/74 stop “Marconilaan”, 200 m NW Marconilaan, 750 m NE Ringbaan Noord Traffic lights Map
Satellite
4. E/NE/S/SW
Average avg
(Heerlen), (Maastricht), (Venlo), (Venray) N275 (Ringbaan Noord) Bus 31/74 stop “Marconilaan”, 200 m NW Marconilaan, 200 m NE Ringbaan Noord Parking lane Map
Satellite

Zaandam
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. NE/SE/S
Average avg
Hoorn, (Leeuwarden), Amsterdam, Haarlem, (Den Haag), Utrecht A7 x Heijermansstraat Bus 60/65/67 stop “Zaans Medisch Centrum”, 100 m N Van Looibroekweg, 150 m NE Koningin Julianaweg Hard shoulder at the beginning of the motorway Map
Satellite
2. NW/W
Average avg
Alkmaar, Beverwijk, (Den Helder) N203 (Provincialeweg) x Brandweer Bus 69 stop “Leliestraat” (Koog aan de Zaan) Bus stop Map
Satellite

Zaltbommel
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. N/E/W
Average avg
Utrecht, Tiel, Gorinchem, (Nijmegen), (Rotterdam) A2 access lane 17 Bus 266/268 stop “Hoge weg”, 150 m N Steenweg, 750 m E N322 Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
2. S
Average avg
’s-Hertogenbosch, (Eindhoven), (Tilburg), (Oss) A2 access lane 17 Bus 266/268 stop “Hoge weg”, 150 m N Steenweg, 400 m E N322 Hard shoulder on sliproad Map
Satellite

Zoetermeer  (Sweet Lake City)
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. W/N/S
Average avg
Den Haag, Amsterdam, Rotterdam A12 access lane 6 Bus 71/77/121 stop “Viaduct Afrikaweg”. Or station Zoetermeer Driemanspolder, 100 m W Boerhaavelaan ][, climb bridge, 50 m N Afrikalaan. Bus stop Bus lane Map
Satellite
2. E
Average avg
Gouda, Utrecht, Capelle a/d IJssel, (Arnhem) A12 access lane 7 Station Zoetermeer Oost, 700 m E Zuidweg, 400 m E Zilverstraat, 100 m N Oostweg Hard shoulder on sliproad Map
Satellite

Zutphen
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. N
Good good
Deventer N348 (Deventerweg) x Capellenlaan Bus 81 stop “Van der Capellenlaan”. Or 1400 m NE Stationsplein/Nieuwstad/Burg. Dijckmeesterweg/Deventerweg Bus stop Map
Satellite
2. SW
Good good
Arnhem, Doesburg, (Rotterdam) N348 (Bronsbergen) Bus 80 stop “De Brink”, 50 m W Harenbergweg, 300 m S Emmerikseweg, 200 m E N348. Parking lane Map
Satellite
3. SW
Average avg
Arnhem, Doesburg, (Rotterdam) Kanonsdijjk x N348 (Weg naar Voorst) Bus 89/504/515 stop “IJsselbrug”. Or 750 m SW/S Stationsplein/Kanonsdijk (IJsselburg). Bus stop Map
Satellite
4. E
Good good
Lochem, Ruurlo, (Hengelo), (Enschede) N346 (Rijksstraatweg) x Rhienderinklaan Bus 54 stop “Rhiederinklaan”. Bus stop Map
Satellite
5. S
Average avg
Doetinchem N314 (Den Elterweg) x IJsselweg Bus 82 stop “Den Elter”. Bus stop Map
Satellite
6. NW
Average avg
Apeldoorn N345 (Weg naar Voorst) x Kanonsdijk Bus 89/504/515 stop “IJsselbrug”, 25 m N Weg naar Voorst.. Or 750 m SW/S Stationsplein/Kanonsdijk (IJsselburg), 25 m N Weg naar Voorst. Bus stop Map
Satellite

Zwolle
Nr., dir, rating
To
Spot
How to get there
Type
Liftershalte
1. S/SW
Average avg
Apeldoorn, Arnhem, Utrecht A28 access lane 19 Bus 95s/294s stop “Katerdijk”, 150 m NW Katerdijk, cross Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
2. S/SW
Good good
Apeldoorn, Arnhem, Utrecht N331 (Blaloweg) x N331 (Voorsterweg) 1500 m W. Or bus 1/140/141 stop “Scania/Voorsterweg” Bus stop Map
Satellite
3. N/NE
Good good
Heerenveen, Hoogeveen, (Leeuwarden), (Groningen), (Emmen) A28 access lane 19 Bus 1 stop “Burg Roelenweg”, 50 m NW Burg Roelenweg Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
4. N/NE
Good good
Heerenveen, Hoogeveen, (Leeuwarden), (Groningen), (Emmen), Ommen, (Hardenberg) A28 access lane 20 Bus 29/70 stop “Meppelerstraatweg”, 400 m N Ceintuurbaan (N35). Or bus 3 stop “Caspar Fagelstraat”, 50 m NE Meppelerstraatweg, 300 m N Ceintuurbaan (N35). Hard shoulder on sliproad Map
Satellite
5. S/SE
Good good
Raalte, Almelo, (Deventer), (Enschede) Ceintuurbaan (N35) x Kuyperhuislaan Bus 166/167 stop “Kuyperhuislaan” Bus stop Map
Satellite
6. S/SE
Good good
Raalte, Almelo, (Deventer), (Enschede) Ceintuurbaan (N35) x Oldeneelallee Bus 166/167 stop “De Marslanden” Bus stop Map
Satellite
7. NW
Good good
Kampen, Emmeloord N331 (Voorsterweg) x N331 (Blaloweg) 1500 m W. Or bus 140/141 stop “…” Bus stop Map
Satellite
  back to top


Links


Hitchhiking information for Europe

Hitchbase  This site, made by its users, contains descriptions of good hitchhiking spots in 100's of cities in many European countries. The entries were made from 2004 onwards and new ones appear on regular bases.

Hitchwiki  The hitchwiki, made by its users, is a growing resource of information on the theme of hitchhiking, with pages devoted to most countries of Europe and to many general aspects of hitchhiking. The wiki was set up in 2004. Over 80 hitchhikers are contributing to the content.

Liftershalte  This site, made by its users, was set up as recently as the year 2006. It features a map based on Google Earth with icons for good hitchhiking spots in cities and on the roads. Currently ~ summer 2007 ~ it comprises over 500 good spots, foremost in Germany and the Netherlands.

Autostopguide to Europe  This website, originally published in print in Dutch as "Europese liftersgids", contains an overview of about 1250 good spots to hitchhike out of 220 cities all over Europe. The guide has been kept up to date from 1994 onwards.

Hitch-hikers navigator to Europe  The navigator is an online edition of the Autostopguide to Europe. It allows anyone to find good hitchhiking spots in 220 cities all over Europe.


Hitchhiking clubs

Bratislava Overleg Commissie  (the Netherlands)  Website of the fellowship "BOC", also known as Utrecht Hitchhiking Club (2005). Club which organises hitchhiking journeys for its members under the guise of finding Bratislava.

Abgefahren eV  (Germany)  Website of the "German Autostop Society" (2006), which promotes hitchhiking and the interests of hitchhikers in Germany. The website is in German.

Vilnius Hitch-hiking Club  (Lithuania)  Website of "VHHC", a hitchhiking club based in Vilnius, Lithuania (1987 / 1996). VHHC is a leading hitchhikers association and the website contains a variety of interesting and relevant informations on the theme.


Other hitchhiking sites

Lifters Startpagina  Link portal on the theme hitchhiking. The site includes many links to hitchhiking websites for other countries, hitchhiking competitions, personal sites of hitchhikers and ridesharing websites.

JL Hitching   Website of Dutch hitchhiking expert Jochem Lesparre, with lots of great inside tips and a complete overview of Jochems' hitchhiking records.

Digihitch  Hitchhiking, backpacking and budget travel on the road. The site of subcultural movement. Incredible worldwide resource of hitchhiking culture accross the world.

Liftwedstrijd  Every year in July, from starting point Uden participants of the hitchhiking competition travel to interesting places in Europe. Liftwedstrijd is the main hitchhiking event in the Netherlands and was first organized in 2002.

"I love hitchhiking" at Hyves  "I love hitchhiking" is a Hyves-group for hitchhikers!

Thanks


A great number of good hitchhiking spots was contributed by other hitchhikers. For doing so, I would like to thank most of all Jochem Lesparre (Delft), who gave valuable information about suitable sites in the west of the Netherlands ("Randstad Holland"), as well in other regions. Other hints have been received from Jelke Bosma (Meppel), Ewout Fernhout (Zutphen), Tsjeard Hofstra (Leeuwarden), Willem van Oosten (Utrecht), Ralf Platschowski (Enschede), Jurgen Siemonsma (Groningen), Wilmar Visschers (Delft), René Walhout (Purmerend), Reinoud Wiers (Leiden) and some more people. Additional hitchhiking spots were located using the Google Maps zoom functionality. The systematics are based to some extent on the comprehensive Autostopguide to Europe (www.autostopguide.com), which was written by Dan Toner during the years 1996-2006. Great thanks and respect for that effort!


Abgefahren Deutsche Autostop Gesellschaft

Hitchhiking and road culture on digihitch.com  Share the ride on digihitch.com - free rideboard!  Hitchhiking and road culture on digihitch.com

Meerijden van en naar ...


anhalten, anhalter, hitchhike, hitch-hike, autostop, trampen, liften, lift, lifhitchhike, hitch-hike, autostop, trampen, meerijden, rijden, weg, route, rideshare, autodelen, carpool, carpoolen, carpooling, kosten, besparen, milieu, verkeer, vervoer, liften, lift, liftbord, lifter, duim, thumb, thumbing, reis, reizen, travel, travelling, Mitfahren, Mitfahrzentrale, Mitfahrgelegenheit, co-voiturage, covoiturage, liftersplaats, liftplaats, liftplek, hitching, nederland, netherlands, niederlande, holland, holandia, pays bas, maastricht, limburg, amsterdam, rotterdam, eindhoven, utrecht, den, bosch, groningen, bus, train, trein, alternatief, petrol, fuel, motorway, official, officieel, vakantie, reisen, cheap, goedkoop, tani, billigter, duim, thumb, thumbing, liftersplaats, liftplaats, liftplek, hitching, nederland, netherlands, niederlande, holland, holandia, pays bas, maastricht, limburg, amsterdam, rotterdam, eindhoven, utrecht, 's-hertogenbosch, groningen, bus, train, ramp, slip road, petrol, fuel, A2, N2, motorway, official, officieel, vakantie, reizen, travel, reisen, cheap, goedkoop, tani, billig

(c) 2003-2008 Frank Verhart - Last update: 1 december 2008
    Free counter and web stats